Кратко ръководство за почистване на аспирация в професионалните кухни

 

Аспираторът е жизненоважен в професионалните кухни, тъй като помага за изтеглянето на дим, изпарения и други частици навън. С течение на времето тези частици могат да се натрупат в системата на аспиратора, което води до необходимост от нейното почистване.

Редовното почистване на кухненския аспиратор е от съществено значение за поддръжката, хигиената и безопасността на ресторанта. Използвайки професионална услуга за почистване на аспирационната система, може да си гарантирате, че вентилаторите и изпускателните системи ще бъдат чисти и няма да представляват опасност от пожар за ресторанта.

Представяме ви кратко ръководство за почистване на аспирацията и какво всъщност предстравлява процесът по професионално почистване на кухненски аспиратор:

1. Покриване на оборудването
Като начало цялото кухненско оборудване и всички повърхности, които са в обхвата на пръски от кухненския ауспух, трябва да бъдат покрити. Това предпазва кухненското оборудване от повреда и позволява почистването на кухненския аспиратор, като същевременно се избягва всякакъв риск от нараняване на околните предмети.

2. Почистване на вентилатора на покрива
Също толкова важно е всички свързващи тръбопроводи да са чисти, за да може кухненският аспиратор да работи оптимално и да се намали рискът от пожари. Каналите и изпускателната система на покрива трябва да бъдат почистени преди да се премине към почистването на кухненския аспиратор.

3. Нагрято измиване под налягане
За да се елиминира натрупването на остатъчна мазнина върху кухненския аспиратор може да се нанесе силно корозивно вещество, преди да се измие с нагрята шайба под налягане.

Този вид почистване е ефективен за премахване на остатъчната мазнина и осигурява нов блясък на кухненския аспиратор.

4. Неръждаем блясък
След като измиването под налягане с нагряване приключи, спрей бутилка, гъби и парцали могат да се използват за лъскане на кухненския аспиратор на ресторанта, придавайки му професионален вид.

очистване на аспирация в професионалните кухни 

5. Почистване на мястото
След като кухненският аспиратор бъде почистен, идва ред и на почистването на кухненските подове, както и премахването на всички боклуци или остатъци от кухнята в заведението.

6. Доклад след обслужване и табло
След като всичко бъде отбелязано в контролния списък за почистване на аспиратора, някои професионалисти (като нас) предоставят на клиента стикер NFPA 96, за да уведомят инспекторите, че аспираторът е бил професионално почистен.

Услугата за почистване на аспиратор включва предоставянето на снимки с дата и час на работата, която е извършена в ресторанта. По този начин застрахователните компании биват уведомени, че собствениците на ресторанти спазват разпоредбите и професионално почистват своя кухненски аспиратор.

7. Проучване и препоръки
Екипът от специалисти на Cleaning Innovations е на разположение за преглед на изпускателната система на вашата кухня, извършване на ремонт или подмяна, както и за даване на препоръки как би могла да се подобри изпускателната система на ресторанта.

Когато става въпрос за поддръжка на аспираторационната система в ресторант, то при необходимост трябва да бъдат сменяни или ремонтирани важни елементи като вентилаторни ремъци, панти, филтри и панели за изпускателната система. Редовната поддръжка намалява риска от пожари и други възможни опасности, които могат да възникнат, когато дефект при дадено оборудване не бъде открит навреме.

За професионално почистване на кухненската аспирация във вашата кухня се свържете с нас на тел. 0888 12 11 40 или чрез контактната ни форма по-долу.